Červen 2007

O Turínském plátnu - pohřebním plátně do kterého bylo zabaleno tělo Pána Ježíše Krista - jsem přečetla vše, co mi bylo dostupné. Když jsem se dozvěděla, že o něm bude přednášet otec biskup Radkovský, zařídila jsem si uvolnění z práce a vydala se z Prahy do Horšovského Týna. Stálo to za To!

 Otec biskup nám představil nejnovější poznatky o vědeckém průzkumu této relikvie. Jako bývalý absolvent matematicko-fyzikální fakulty nám zasvěceně a přitom srozumitelně vysvětlil technologii stáří plátna uhlíkovou metodou. Zmínil se, že došlo k omylům při použití této technologie, což nějakou dobu vedlo k pochybnostem o pravosti plátna. Že Turínské plátno nemůže být podvrh nám došlo, když nám ukázal současnou repliku ve skutečné velikosti a barvách. Ti co viděli plátno na vlastní oči v originálu, vypovídají, že zobrazení Svatého Těla na plátně z bezprostřední blízkosti není patrné. Teprve z dálky čtyř metrů je viditelné. Toto jsme si na replice mohli ověřit i my. Vzpomněla jsem si, že plátno chtěl v renezanci kopírovat Albrecht Durer a jaksi se mu to nedařilo, možná zrovna z těchto důvodů. Aby se kopie zdařila, musel by být co nejblíže k originálu, ale pak by zase nic neviděl. Otec biskup také upozorňoval na to, že plátno bylo zkoumáno nejmodernějším technologem přímo v NASA a nebylo zjištěno čím bylo zobrazení způsobeno. Litovala jsem všech, kteří nemohli na přednášku přijít, ale otec biskup projevil chuť přednášku zopakovat. Nenechte si ji ujít!

Kateřina Amortová

akademická sochařka restaurátorka

 

 

 Tento obrázek je negativ skutečného obrazu na plátně. Když byl poprvé na konci 19. století v temné komoře vyvolán, vzbudilo to velkou pozornost, protože se jedná v podstatě o fotografii, která byla na plátně vytvořena, jak se mnohem později zjistilo, sežehnutím vláken – pravděpodobně zářením. Vědci z NASA počítačovou filtrací odstranili z obrazu stopy krve, různé cizí otisky a stopy po poškození požárem a objevila se jim zmučená tvář Ježíšova. Na obraze jsou patrné detaily: přeražený nos, stopy po trnové koruně, bičování, rány na rukou a na nohou, probodené srdce. Lékaři z plátna vyčetli mnohem více podrobností o Ježíšově utrpení a příčině smrti. Vše odpovídá zprávě v evangeliích. Na plátně se také našly otisky mincí z roku 29 a pilová zrníčka z krajin, kterými plátno prošlo. Některá zrníčka se nacházejí pouze v Palestině. Z těchto důvodů se někdy Turínskému plátnu říká „Páté evangeliem“. Připomíná nám totiž vědeckým způsobem fakta, o kterých čteme v Bibli. Mluví tak k lidem řečí dnešní doby, ve které je jen málo věřících. Bůh chce mluvit i dnes.

 Jak můžeme tvrdit, že člověk, který byl zabalen do plátna, nebyl někdo jiný než Ježíš? Ukřižovaných byly přece tisíce! - Ano, je to pravda. Ale nikdo z nich neměl trnovou korunu na hlavě. Vojáci si z Ježíše udělali posměch, když se ho před tím jeho vlastní národ a velekněží zřekli a když křičeli před Pilátem: „Nemáme krále, jen císaře!“

 

V neděli, 29.4.2007, jsme se vydali na plánovaný výlet do Prahy a na poutní místa Moravy. Děti, které měly v pondělí ředitelské volno a v úterý byl státní svátek, strávily tři dny v báječné atmosféře na sv. Hostýně, Velehadě a v duchovním centru Brno-Lesná. V neděli po Mši sv. jsme plni nadšení nasedli do aut. Obloženi taškami, spacáky a karimatkami jsme vyrazili do Prahy. Tam nás v klášteře u Boromejek čekala paní Amortová a sestra Assumpta, která dětem vyprávěla o životě v klášteře a naučila nás vyrábět růžence. Další cesta pokračovala do Brna.Tam nás uvítali místní farníci a postarali se o nás co se týče stravy a ubytování. Druhý den jsme pokračovali na sv. Hostýn, kde P. Prchal sloužil Mši sv. Po prohlídce Křížové cesty jsme jeli dále na Velehrad. Dojem z této baziliky byl pro nás všechny obrovský. Potom jsme se vrátili do Brna. Večer děti strávily u táboráku. V úterý ráno po Mši sv. na nás čekalo poutní místo Vranov u Brna. Tři kilometry dlouhou pouť jsme prošli za zpěvu Mariánských písní a modlitby Růžence. V odpoledních hodinách jsme se vydali k domovu. Všechny děti plny dojmů v autě usnuly. Domů jsme se vrátili v 17.00hodin. Výlet se vydařil a všechny nás velice duchovně obohatil. Za jedenáctičlennou posádku Bohuslava Pravdová.

 

Milí přátelé a farníci! Chtěli bychom Vás touto cestou pozvat na slavnostní průvod Božího Těla, který se bude konat v pátek, 8. 6. 2007. Začátek je v 15:00 hodin – Mší svatou v kostele Sv. Petra a Pavla. Po ní vyjde průvod z kostela na Náměstí a půjde se postupně ke čtyřem oltářům: První bude u jižní stěny kostela Sv. Petra a Pavla, druhý u městské radnice, třetí u zvonice a čtvrtý na zámeckém nádvoří. Loni se slavnost velmi vydařila – přijďte! Bude to vyžadovat náročnou přípravu, prosíme Vás tedy, budete-li chtít, přijďte nám v pátek dopoledne pomoci. Bude to posvěcením pro celé město.

Váš P. Josef Prchal