6. LEDNA:  SLAVNOST ZJEVENÍ PÁNĚ   -  SVATÝCH   TŘÍ   KRÁLŮ

                                     ”Pojďme, klanějme se mu!”

   Když se narodil Ježíš v judském Betlémě za dnů krále Heroda, hle, mudrci od východu se objevili v Jeruzalémě a ptali se: ”Kde je ten právě narozený král Židů? Viděli jsme na východě jeho hvězdu a přišli jsme se mu poklonit." Když to uslyšel král Herodes, znepokojil se a s ním celý Jeruzalém; svolal proto všechny velekněze a zákoníky lidu a tázal se jich, kde se má Mesiáš narodit. Oni mu odpověděli: ”V judském Betlémě; neboť tak je psáno u proroka: ´A ty Betléme v zemi judské, zdaleka nejsi nejmenší mezi knížaty judskými, neboť z tebe vyjde vévoda, který bude pastýřem mého lidu, Izraele.´“ Tehdy Herodes tajně povolal mudrce a podrobně se jich vyptal na čas, kdy se hvězda ukázala. Potom je poslal do Bet­léma a řekl: „Jděte a pátrejte důkladně po tom dítěti; a jakmile je naleznete, oznamte mi, abych se mu i já šel poklonit." Oni krále vyslechli a dali se na cestu. A hle, hvězda, kterou viděli na vý­chodě, šla před nimi, až se zastavila nad místem, kde bylo to dítě. Když spatřili hvězdu, zaradovali se velikou radostí.Vešli do domu a uviděli dítě s Marií, jeho matkou; padli na zem, klaněli se mu a obětovali mu přinesené dary - zlato, kadidlo a myrhu. Potom, na pokyn ve snu, aby se nevraceli k Herodovi, jinudy odcestovali do své země. (Z Evangelia sv. Matouše 2, 1-12)

Mudrci byli pohané. Z daleké země. Jaká to byla pro ně oběť, opustit domov! Sousedé a známí vtipkovali, že pozbyli rozum, že se chtějí klanět dítěti, o němž slyšeli jen z nejasných proroctví. Cestování nebylo tehdy tak pohodlné jako dnes. Jak namá­havá a nebezpečná byla jejich cesta!

A přece tito šlechetní muži šli; jejich zbožná touha vidět Bož­ské dítě přemohla posměch, obtíže a nebezpečí.

Jak veliká byla jejich  v í r a  - hledali krále světa a nalezli v chu­dém domku v Betlémě u chudého dělníka novorozeňátko, dítě, na pohled jako jiné děti. A přece nepochybovali, nýbrž padli na ko­lena a klaněli se mu jako Bohu.

   Evangelium nazývá ty muže ”mudrce”, lidé jim dali čestné jméno ”Králové”. I když to sotva byli králové v našem slova smyslu, tito muži měli královské smýšlení. Teprve v 7. století se vyskytují jména Kašpar, Melichar, Baltazar.

   V darech svatých mudrců viděli všichni svatí Otcové významné symboly: Zlato znamená královskou důstojnost, kadidlo božskou slávu, trpká myrha člověčenství Vykupitele, podrobeného utrpení a smrti.

Při čtení z evangelia nejen nasloucháme slovům sv. Matouše, ale spojujeme se s poklonou prvních pohanů (tak byli nazýváni od židů). Při slovech ”padli a klaněli se mu" v duchu poklekáme i my.

Zjevení Páně je svátek misií. Mesijáš nepřišel jenom pro židy, ale je Vykupitelem všech lidí. Při Mši sv. se zpívají slova žalmu: „Budou se Ti, Hospodine, klanět všichni králové země, všechny národy Ti budou sloužit.“

 

Svědectví sedmnáctileté Antonie

„Nikdy jsem si nemyslela, že Boží láska je tak velká.“

 Jmenuji se Antonie. Je mi 17 a letos jsem se mohla poprvé účastnit Fóra mládeže v Altótin­gu. Vlastně jsem tam přišla spíše spontánně. Několik dní před za­čátkem jsem dostala leták od jed­né staré známé na jedné zahrad­ní oslavě. Vypadal docela dob­ře a to, co mi o fóru vyprávěla, znělo slibně. Rozhodla jsem se, že se přihlásím.

 Když jsem dorazila, dostala jsem nejdříve pořádný šok! Po­myslela jsem si: Ty moje dobroto, tady je tolik lidí, nikoho tu neznáš a máš tu být osamocená celý tý­den. No dobře, jednou už jsi tady, tak se do toho dej. Hned jsem zjis­tila, že těch pět dnů určitě nebudu sama. Všichni ti lidé byli ke mně velice přátelští a otevření.

 Již první den jsem byla přemo­žena. Nechtěla jsem tomu věřit a ptala jsem se, jak je to možné, že je tu pohromadě tolik výborných a ochotných lidí. Doma bych je musela s napětím hledat, muse­la bych se hodně snažit, abych se s takovými lidmi setkala. Ale brzy mi bylo jasné, čím to je. Tito mla­dí lidé postavili Ježíše do středu svého života. Největší paradox byl, že jsem byla prakticky jen mezi cizími lidmi, a cítila jsem se přesto jako v bavlnce.

 Mohla jsem prožívat mnoho krásného, mohla jsem se setkávat s Bohem! Bylo zde mnoho svě­dectví od mladých, od význam­ných osob, od rodin, kněží, kteří hráli v hudební skupině. Mnoho času bylo na modlitbu.

 O jednom zážitku bych chtěla vyprávět podrobněji: Třetí den ve­čer byla obzvláště krásná adora­ce o večeru Milosrdenství ve vel­ké bazilice. Spasitel stál vpředu v monstranci a já jsem se pokou­šela modlit. Vnitřně jsem cítila, že Ježíš mě volá: "Toni, pojd' ke mně, vrať se ke mně!" Ptala jsem se: Jak to? Jsem hříšnice, mnoho let jsem na Boha nedbala, necho­dila jsem ani na mši, ani ke zpo­vědi a vedla jsem život, ve kterém Bůh nehrál žádnou roli.

 Chtěla bych velice ráda opět pokleknout před Bohem a modlit se k němu, ale nešlo to. Na druhé straně jsem cítila velikou touhu po Božím milosrdenství a lásce. Byla tu jedna možnost - napsat své starosti na lístek. Ten lístek se potom zanese se svíčkou před ol­tář a tam se hodí do krabice. Řekla jsem si: „Dobře, Ježíši, já to zku­sím.“ Šla jsem, napsala jsem své nouze, starosti a záležitosti na lís­tek a zanesla dopředu. Když jsem stála vpředu, řekla jsem: „Tak, vezmi to všechno pryč! Prosím tě, pomoz mi! Chtěla bych být opět u Tebe a věřit v Tebe!“

 Ještě nikdy jsem nebyla tak blízko k monstranci u Boha. Na­jednou jsem věděla: Bůh je zde! On je ten jediný, kdo mi může v mém životě a v mých věcech dále pomáhat.

 Náhle mi bylo strašné teplo u srdce a já jsem cítila, jak se ce­lým mým tělem rozlévá nepopsa­telné teplo. V tom okamžiku jsem pocítila Boha. Schoulila jsem se na zem a modlila jsem se. Byla to velice vnitřní modlitba, jak jsem se ještě nikdy nemodlila, bylo to téměř jako být u Boha.

 Zapomněla jsem na čas a ne­vím,jak dlouho jsem tam vpředu klečela. Bylo to tak krásné a tak leh­ké. Šla jsem opět zpátky do své lavice. Tam jsem se modlila dále a cítila, jak Ježíš všechno ze mne snímal. Začala jsem plakat. Proč, to nedokážu říct. Snad z rados­ti a z úlevy?

 Všechny bolesti, smutek a zou­falství, bezradnost a trápení, mo­je všechny starosti byly stále leh­čí a lehčí. Cítila jsem, jak Ježíš to kus po kusu odnímá.

 Z mikrofonu se ozvalo. „Bůh tě miluje!“ Byla to nádherná myš­lenka: On mě miluje přes všech­nu moji špínu a zmatek, který jsem napáchala. Jak může Bůh milovat někoho, jako jsem já? Nevěděla jsem sice jak, ale moh­la jsem to tím zřetelněji pociťo­vat. Vyplakala jsem ze své duše všechno a položila jsem to Bo­hu k nohám.

 Nikdy jsem nepokládala za možné, že Boží láska je tak vel­ká a tak působivá! Přeji každému takové setkání s Bohem. „Bůh je láska - a všechno dělá nové“, by­lo heslo Fóra. V mém srdci udělal mnoho nového a já jsem mohla znovu objevit milujícího Boha.

Antonie

Z časopisu Vision 2000 - 5/2006 přeložil -lš­