DVOJÍ ROZMĚR ČLOVĚKA

Člověk, který by vždycky vystačil sám se sebou, je nemyslitelný. Chceš-li mít úspěch, musíš se svobodně a zcela otevřít Bohu, který se ve své lásce nespokojuje s tím, že tě stvořil, nýbrž chce se s tebou spojit a přetvořit v Sebe. Ale ani na Zemi není Člověk sám; je vázán na všechny ostatní lidi a musí se s nimi svobodně a v lásce spojit. Jen světec je dokonalý člověk, který se od sebe zcela osvobodil, aby do sebe přijal celého Boha a celé lidstvo.

- Celý člověk je „vzpřímený člověk“, který se plně a zcela spojil s Bohem až do hloubi nitra své bytosti, aby byl v Něho proměněn: „Nežiji už já, ale žije ve mně Kristus“ (sv. Pavel). To je vertikální dimenze člověka směrem k Bohu.

Celý člověk je ten, který přijal všechny lidi všech dob a světadílů za své bratry, aby byl s nimi jedno. To je horizontální dimenze směrem k druhým.

Kdo nedosáhl těchto dvou dimenzí, je nedokonalý, zkrácený, zmrzačený Člověk.

- Lidé nejsou jednotlivé bytosti, které stojí vedle sebe, lidé jsou vzájemně spolu.

Jsi členem lidstva a každý člověk je s tebou, neboť patří k lidstvu.

Jen tehdy cele poznáš sebe, když poznáš všechny lidi.

Staneš se dospělým, až se poznáním a láskou spojíš se všemi lidmi, s celým lidstvem, jehož jedním údem jsi i ty.

- Z hocha se stane mladík, když nabude vědomí sebe sama; mladík se stane mužem, když nabude vědomí celého lidstva.

- Získej vědomí sebe a poznáš své hranice, a poznáš-li své hranice, vytvoříš si předpoklad pro přijetí druhých, kteří tě zdokonalí a obohatí.

- Nikdo nemůže žít sám, aniž by se tím ochuzoval.

- Celá moderní dynamická psychologie i celé Evangelium učí, že existují dvě protikladné pohnutky, které člověka pohánějí:

 Síla „šíření“ a vztahů, kterou nazýváme „láskou“ a která působí, že člověk vychází ze sebe, aby vytvářel společenství, od vlastní rodiny až po lidstvo a síla „zúžení“ a odloučení, kterou nazýváme „egoismem“ a která znamená uzavření se do sebe v mylném a věčném klamu individuálního úspěchu. (Mnoho podnětů pro toto téma a pro témata o lásce a manželství jsme získali ze znamenité knihy „En marchevers lamour“ (Cestou k lásce) od Dr. Gousta. Vydalo nakladatelství Edit ion ouvréres v Paříži r 1958.)

- Ať je tvé osobní vnitřní bohatství jakékoli, osamocen nedosáhneš nikdy své zralosti. A chceš-li se u jiných obohatit, musíš se s nimi spojit, a to znamená: musíš je milovat.

Čím více miluješ bližní, tím jsi dospělejší!

- Říkáš-li: „každý sám pro sebe“ - já především, má studia, moje rodina, moje budoucnost, můj blahobyt atd; nestaráni se o druhé; „nemíchám se“ do záležitostí druhých (to znamená: nechci nic vědět o spolužácích, o kamarádech v práci, o sousedech...),

a když v tomto postoji vytrváváš, nebudeš nikdy celým člověkem a zůstaneš žalostné nedokonalým.

- Musíš vytvořit „řetěz“. Především s těmi, jejichž ruku můžeš uchopit. S nejbližšími: se svou rodinou, spolubydlícími, sousedy, spolužáky, druhy v práci, spoluhráči ... Nemáš-li s nimi spojení, celé lidstvo bude zajedno, jen ty zůstaneš sám. Kdo se izoluje, lidsky selhal, v božím plánu zhřešil.

- Abychom se s druhými mohli setkat, musíme je vidět: otevři tedy oči! Abychom mohli druhé přijmout, musíme pro ně připravit místo: udělej tedy místo! Abychom se s druhými mohli spojit, musíme se poddat a vyjít ze sebe: zapomeň tedy na sebe a daruj se!

- S lidmi, kteří jsou ti časové a místně vzdáleni, se můžeš spojit jen duchovně: namáhej se tedy, abys je poznal, uveď je s láskou do svého srdce. Hleď je objevit v jejich existenci, v problémech, v utrpení, v radostech ... prostřednictvím novin, rozhlasu, filmu, televize, skrze knihy, přednášky, cestování ... Rozšiřuj postupně svůj obzor a poznávání lidí až na hranice světa.

- Velikost člověka se měří jeho schopností jednání s druhými.

- Bůh je společenství Otce, Syna a Ducha svatého. Stvořil tě podle Svého obrazu, to znamená nikoliv jako odloučeného a odděleného jednotlivce, nýbrž jako bytost, která je povolána k společenství s Ním a s celým lidstvem.

- Spása člověka je osobní a kolektivní. Bůh uzavřel smlouvu se svým lidem, založil „Církev“.

- Lidstvo, podle Božího úmyslu, představuje jednotu: jednu rodinu dětí, které mají stejného Otce. Pro hřích „rozptýlil je Jahve po celém povrchu Země ... (Genesis 11. kapitola, 8. verš). Každý člověk musí obnovit v sobě původní jednotu lidstva. Když jen jediný z jeho bratrů zůstává odloučen a nemůže se opravdově nazývat „bratrem všech“, zůstává nedokonalým člověkem.

- Mnohý si myslí, že Boha nepotřebuje, že stačí, spojí-li se v nezměrném bratrství se všemi lidmi; ale cožpak mohou existovat bratři, neexistuje-li otec? A kdo může být společným otcem, ne-li božský Stvořitel všeho života?

Chceš-li být bratrem všech lidí, musíš být ochoten být i synem; žít a přijímat život od Boha; a čím více jsi synem, tím více budeš bratrem.

- Mnozí myslí, že stačí spojit se s Bohem a nestarat se o lidi ... Chceš-li však být synem Otce, musíš být ochoten být i bratrem všech Jeho dětí. Odmítáš-li je, odmítáš Otce, ničíš sebe, už nejsi člověkem, jakého si přeje Otec.

- Chceš-li žít, musíš milovat své bratry: „My víme, že jsme přešli ze smrti do života, protože milujeme bratry. Každý, kdo nenávidí bratra, je vrah. A víte, že žádný vrah nemá v sobě věčně trvající život“ (l. list sv. Jana 3. kap, 14. verš). Čím hlouběji a vřeleji miluješ lidi, tím „Více jsi pokročil k životu“; Čím více se vzdaluješ a od nich odděluješ, tím více ničíš sebe a „ze života kráčíš k smrti“.

-  Otevři se Bohu a lidem,

setkej se s Bohem a s člověkem,

buď s Bohem a lidmi ve společenství,

to není chování, které by se vzájemně vylučovalo, naopak: doplňuje se a vzájemně potvrzuje.

Vtělením a Vykoupením Kristus vytvořil z lidstva Své velké mystické Tělo: Jsi-li ve společenství s Pánem, jsi ve společenství s celým lidstvem, neboť nemůžeš přijmout Hlavu, aniž bys přijal údy. Jsi-li rád mezi lidmi, setkáváš se s Pánem, neboť nemůžeš přijmout údy, aniž bys přijal Hlavu.

Jsi-li ochoten zmenšit své sobectví, aby tím vzrostla tvá láska k Bohu a lidem, jsi připraven stát se člověkem.

       Michel Quoist: „Mezi člověkem a Bohem“

Charita České republiky vyhlašuje na pomoc Haiti veřejnou sbírku a otevřela sbírkový účet číslo: 35-1868350237/0100 u Komerční banky, VS 99999. Do sbírky je možné přispět také odesláním DMS_HAITI na číslo 87 777 (jedna DMS stojí 30 Kč, na pomoc Haiti tak přispějete 27 Kč). „Všem dárcům děkujeme!“ (Tisková zpráva z 13. ledna 2010)